07 listopadu 2015

Vegáni a vegetariáni - pozor na nápoje! Víte, co pijete?


Vegánství a vegetariánství asi nemusím příliš  rozebírat. Na tohle téma už toho bylo napsáno dost a dost - a to od vědeckých a odborných studií až po bezduché bulvární texty. Názor ať si každý udělá sám a kdo chce, ať se klidně přidá k těm, kteří se vyhýbají konzumaci masa, respektive všech živočišných výrobků. Pokud to s vegánstvím (či vegetariánstvím) myslíte vážně, měli byste vědět, že hlídat pouze potraviny nestačí. Pozor byste si totiž měi dát i na nápoje.

Dodržovat poctivou vegánskou (vegetariánskou) dietu totiž zdaleka není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Při nakupování bohužel nestačí pouze název produktu, ale opravdu se vyplatí prostudovat jeho detailní složení. Možná vás pak i překvapí, kde všude se dají masné či živočišné produkty nalézt. A kde byste je ani omylem nečekali.

Želatina, lanolin nebo rybí měchýře - to všechno lze nalézt u výroby některých nápojů


Třeba taková želatina, oblíbená součást slaných i sladkých pokrmů, včetně rozličných cukrovinek a podobných pamlsků. Její vzhled/forma a použití v potravinářství jen málo napovídá o jejím živočišném původu. Přitom želatina se získává převařením jatečních zbytků, bohatých na kolagen. Dále už asi nemusíme o živočišném původu želatiny ani v nejmenším pochybovat.


Jako náhrada žvočišné želatiny se dnes dají v některých případech použít jiné, ryze rostlinné či umělé látky. V potravinářství, o které nám jde především, se někdy používá jako náhrada pektin (polysacharid - základní stavební složka rostlinných pletiv), karagenan - E407 (skupina sulfátových polysacharidů, přítomné v červených mořských řasách), nebo také karubin - E410 (speciální vláknina, přítomná v semenech rohovníku obecného).

Vegáni - víte, co pijete?

A zrovna želatinu můžete mimo jiné nalézt také v některých džusech a dalších slazených nápojích. Podobně je tomu s lanolinem. I tuto živočišnou látku lze s trochou štěstí objevit v některých nápojích. Lanolin je druh vosku, který se získává z mazových žláz zvířat, tvořících vlnu (typicky například ovce). Lanolin sice není ve vodě rozpustný, ale při důkladném promíchání s ní tvoří stabilní emulzi.

Ale ani složení nemusí vždy stačit. Živočišné produkty totiž někdy bývají jen využity v průběhu výroby nápoje, ačkoliv nejsou jeho součástí a tedy složení na etiketé se o nich nezmiňuje. Ukázkovým příkladem za všechny může být slavné irské tmavé pivo Guinnes. Irská pivní jednička totiž veřejně ohlásila vstřícný jrok směrem k vegánské komunitě a od příštího roku mění tradiční postup výroby.

Irský pivovar mění 256 let starou recepturu - Guinness láká vegány a vegetariány


Přesně 256 let se irské pivo Guinness vyrábělo původním způsobem. A k tomu patřila také filtrace pomocí rybích měchýřů, nebo speciálních filtrů vyrobených z jemného klihu, získaného opět z rybích těl. Přestože se jedná o dávno překonanou metodu, světoznámý pivovar tím svému pivu zachovával typickou chuť. 

Irské pivo Guinness se otevírá vegánům

Dle slov výkonného ředitele již však našli technologové pivovaru moderní náhradu, s jejímž použitím při výrobě dosahují stejné jakosti pivního moku, jako je tomu s využitím původní živočišné filtrace. Od roku 2016 by si tak měli konečně pochutnat na pivu značky Guinness i radikální vegáni, kteří si doposud toto potěšení museli odepřít.

Podle tiskového mluvčího irského pivovaru by malá změna technologie výroby neměla mít negativní vliv na stávající zákazník. Naopak, spolu s tím jak stoupají počty vegánů a vegetariánů nejen na Britských ostrovech, ale celosvětově, očekává vedení irského pivovaru v dalších letech znatelný růst prodejů.

Zda se očekávání managementu Guinnessu naplní si můžete ověřit již během příštího roku. Mnohem důležitější by ale pro vás mělo být, že dodržovat striktně vegánskou (vegetariánskou) dietu někdy nutně znamená hledat informace, které se jen tak někde nepíšou. Dobrým pomocníkem vám v tom mohou být jak odoborné publikace, tak diskusní fóra na internetu, kde si příslušníci vegánské/vegetariánské komunity vyměňují své zkušenosti, poznatky a nově objevené informace.

Žádné komentáře:

Okomentovat