18 srpna 2015

Zdraví a léto - základ je voda, nezapomínejte pít!


Během léta je naše zdraví ohrožováno ze všech možných směrů. Ať už se jedná o vysoké teploty, nadměrné množství nezdravého slunečního záření nebo jenom klasické podvečerní grilování. Pro své zdraví toho i v létě může každý udělat poměrně dost, ale jednu věc by na paměti měli mít úplně všichni - zásobovat tělo vodou. Pravidelné pití vody, to je základ, na který by nikdo neměl zapomínat.

Možná si vzpomenete na hodiny biologie, kdy vám ve škole říkali, že lidské tělo je tvořeno ze dvou třetin vodou. Už z této jednoduché informace lze vyčíst, jak moc je voda pro lidský organismus důležitá. A přesto většina lidí pravidelný příjem čisté vody podceňuje. Přitom spousta běžných obtíží, jako je například únava, bolesti hlavy či klubů, pramení právě z nedostatečného příjmu tekutin, zejména tedy obyčejné vody.


Voda - klasická tekutina bez barvy a v ideálním případě i bez zápachu, se nachází v celém našem těle. Asi nikoho nepřekvapí, že právě voda tvoří hlavní složku lidské krve, stejně jako dalších vnitřních tekutin. Ve velkém množství je ale voda zastoupena také v plicích, srdci nebo mozku. Dokonce i v takových částech lidského těla, jako jsou kosti, je stále nějakých 20-25 % procent tvořeno vodou. Nedostatek vody má okamžitý vliv na osmotický tlak v buňkách a projevuje se bolestí hlavy, závratěmi a únavou. Bez vody člověk není schopen přežít déle než 7 dní, bez jídla vydrží lidský organismus i déle než měsíc.

Zamyslete se nad tím, kolik vody denně svému tělu dopřáváte. A nepočítejte slazené nápoje, energetické drinky, polévky a podobně. Kolik skleniček vody denně vypijete? Zkuste mezi konzumaci různých jiných nápojů zařadit více vody a uvidíte, že se budete cítit lépe a méně unavení. A pozor - minerálky se také nepočítají, bavíme se pouze o čisté vodě. Zkuste vypít litr a půl čisté vody denně navíc ke všem ostatním nápojům a věřte, že výsledek se dostaví téměř okamžitě.


Voda v našem těle neustále koluje a spotřebovává se, proto je nutné ji neustále doplňovat. Voda nám pomáhá udržovat stabilní tělesnou teplotu, je nutná pro transport živin, kyslíku a dalších látek. Kdykoliv se v našem těle něco děje, je u toho přítomna voda. Proto je nutné neustále pravidelně doplňovat tuto esenciální tekutinu do našeho organismu tak, aby se veškeré ztráty vyrovnaly.

Největším nepřítelem vody v těle je káva a další nápoje s kofeinem. Proto byste měli ke každému šálku kávy vypít alespoň jednu sklenici vody. Všimněte si, že v kavárnách či dobrých restauracích vám vodu ke kávě přinesou automaticky. Nyní už víte, že to má svůj důvod. Myslete na to i doma a vypijte si ke kávě vždy i sklenici čisté vody.


Máte občas bolesti hlavy? Cítíte se unavení? Bolí vás klouby? Zamyslete se nad tím, jestli pijete dost vody. Zkuste se naučit vypít každou hodinu sklenici obyčejné vody a sami uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe a to téměř okamžitě. Voda je základem života, tak na to nezapomínejte.

2 komentáře:

  1. Ja osobne preferuji predevsim opravdu cistou vude a nebo caj.... na sladky limonady uz moc nejsem.... cista voda je proste nejlepsi

    Bloger V.v.
    hrrp://www.chvilkanacaj.cz

    OdpovědětVymazat