29 dubna 2015

7 důvodů proč pít zelený čaj


Zelený čaj je součástí tradiční čínské medicíny již celá tisíciletí a jeho pozitivní účnky na zdraví zná po staletí celá Asie. K nám do Evropy se čaj dostal poměrně pozdě a o zdravotní prospěšnosti zeleného čaje se u nás na "západě" hovoří teprve několik posledních desítek let. Přitom účinky zeleného čaje na zdraví a lidský organismus celkově jsou opravdu široké - v tomto článku si můžete  přečíst 7 důvodů, proč by měl zelený čaj pravidelně konzumovat každý dospělý člověk.

Jako čaj se správně označuje výluh sušených lístků čajovníku. Podle způsobu zpracování dělíme čaj na 3-4 základní druhy: bílý, zelený (polozelený) a černý. Jako pravý čaj se v Číně a celé Asii považuje právě čaj zelený. Čaje se od sebe liší způsobem sběru a následného sušení, přičemž čaj černý je považován za nejsilnější a svým způsobem až škodlivý. Nejoblíbenější jsou v Asii čaje bílé a zelené. A teď vám vysvětlím, proč byste si měli zelený čaj oblíbit i vy.

1) Zelený čaj jako prevence kardiovaskulárních chorob



Slizeň čaje - Mauricius
Právě kardiovaskulární choroby jsou příčinou téměř poloviny úmrtí u nás ve střední Evropě. Bylo vědecky dokázáno, že pravidelné pití zeleného čaje funguje jako prevence problémů oběhového systému. Jinými slovy to znamená, že pravidelné pití několika šálků zeleného čaje denně vám teoreticky může výrazně prodloužit život. Jak přesně látky v zeleném čaji působí na srdce a oběhový systém není úplně známo, ale rozsáhlé vědecké studie pozitivní účinky zeleného čaje na kardiovaskulární systém bezezbytku potvrdily.

2) Zelený čaj "ničí" špatný cholesterol


Díky dlouhodobé zdravotnické osvětě asi ani nemá cenu cholesterol více představovat. Snad by bylo jen vhodné zmínit, že i cholesterol se dělí na špatný a dobrý. Ten "dobrý" naše tělo potřebuje, zatímco ten"špatný" nám škodí. Vědci zkoumali vliv zeleného čaje právě na špatný cholesterol a nakonec se nestačili výsledkům divit. Potvrdilo se totiž, že zelený čaj a zejména tedy jeho pravidelná konzumace, napomáhá k odbourávání špatného cholesterolu a tím ke zlepšení průchodnosti cév. Pokud je cholesterol vaše slabá stránka, zelený čaj by neměl ve vašem jídelníčku chybět.

3) Zelený čaj jako prevence a léčba obezity


Sušený zelený čaj vysoké kvality
Stále ještě není jisté proč, ale víme, že zelený čaj má významný vliv na snižování tělesného tuku. Podle jedné teorie způsobují látky v zeleném čaji výraznou oxidaci tukových buněk, podle jiných teorií tyto látky působí na metabolismus těla a napomáhají využívání tuku jako zdroje energie. Ať už tak či onak, v každém případě pravidelné pití zeleného čaje pomáhá v boji s obezitou a nadměrným ukládáním tělesného tuku. Pro hubnutí je tedy zelený čaj naprosto ideální.

4) Zelený čaj proti nadměrnému stresu


Stres je přirozený a v jisté míře pro organismus přínosný. Bohužel, jedním z mnoha problémů dnešní doby je, že míra stresu překračuje snesitelné hranice. A to samozřejmě aniž bychom si to uvědomovali. Zbytečně moc stresu má negativní vliv nejen na naši psychiku, ale celkově na zdraví našeho organismu. Zelený čaj napomáhá odbourávat přebytečný stres, zklidňuje organismus a tím navozuje lepší pohodu a přispívá k prodloužení života. Podle vědců zato může v čaji obsažený L-Theanin, což je látka, která potlačuje činnost nervové soustavy.

5) Zelený čaj jako prevence a léčba revmatické artritidy


Revmatická artritida je degenerativní onemocnění kubů, které je často provázeno bolestmi a jeho průběh lze pouze mírnit, nikoliv zcela vyléčit. Studie potvrdily, že zelený čaj může mít významný vliv zejména jako prevence těchto kloubních onemocnění, ale také jako pomocník v léčbě v případě, že choroba již propukla. Polyfenoly, které se v zeleném čaji nacházejí, mají podle vědců pozitivní vliv na zmírnění průběhu nemoci a také na to, jaký konkrétní druh artritidy se u pacienta objeví. Podle pokusů na myších může pravidelné pití zeleného čaje snížit riziko onemocnění revmatickou artritidou až o 56%.

6) Zelený čaj jako prevence neurodegenerativních onemocnění


Nejznámějšími neurodegenerativními chorobami jsou Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Bohužel, vědci zatím nepotvrdili, že by zelený čaj měl nějaký pozitivní vliv na průběh těchto chorob, nicméně je podle řady odborníků možné, že by čaj mohl působit jako skvělá prevence. Látky obsažené v zeleném čaji totiž pozitivně působí na kognitivní funkce mozku a studie potvrdily, že pravidelní konzumenti zeleného čaje mají těchto poruch výrazně méně. Další výzkum ale stále ještě probíhá.

7) Zelený čaj jako pomocník v boji proti rakovině a viru HIV


Teoreticky by mohl mít zelený čaj vliv i na prevenci rakoviny, ale vědci jsou k tomuto tvrzení zatím skeptičtí. Toto tvrzení totiž vychází z toho, že v Asii je méně rakoviny, než v euro-atlantické části světa. Někteří tento fakt připisují právě zelenému čaji, kterého se v Asii vypije nepoměrně více. Vědci si ale myslí, že je to pouze hra s čísly a v Asii prostě nemají tak dokonalé registry pacientů s rakovinou, jako máme u nás. V případě viru HIV je situace trochu jiná. Odborníkům se totiž podařilo prokázat, že látky obsažené v zeleném čaji mají schopnost zabránit viru HIV v napadání T-lymfocytů a tak eliminují dopady této srmtelné choroby. Nicméně prozatím pouze v laboratorních podmínkách.


Jak jste si mohli sami přečíst, zelený čaj je skvělý ve všech směrech. Jeho pozitivních účinků by se našlo mnohem více, některé jsou vědecky podložené, jiné nikoliv. Jisté však je, že aby zelený čaj na organismus fungoval, je nutná jeho pravidelná konzumace. Jako ideální se považuje 5 šálků denně. 

Nezapomínejte také na to, že nic se nemá přehánět. Podobně, jako tomu je s jinými látkami, ani zelený čaj nepřináší pouze klady. Naopak - jeho nadměrná konzumace může mít negativní dopady na lidský organismus. Největším problémem je samozřejmě kofein, který je ve všech čajích obsažen. Jeho nadměrný příjem vede k neklidu, poruchám spánku, častému močení a může způsobovat nevolnost. ZELENÝ ČAJ SE NEDOPORUČUJE TĚHOTNÝM ŽENÁM!

1 komentář:

  1. Musím se přiznat, že já zelený čaj miluju. Obecně jsem si teď čaje hodně oblíbil. Dřív jsem preferoval kávu, ale jak jsem starší, tak mi začaly čaje vyhovovat víc. Hlavně ten zelený, ten dokáže skvěle nakopnout. Jen mám teda v čajích trochu nepořádek, budu to muset nějak zorganizovat. Dokonce jsem i přemýšlel nad tím, že bych si zkusil koupit takové ty krabičky na čaj a třeba si je různě popsat atd.

    OdpovědětVymazat