22 března 2015

Konopná mast lihová - pleťová voda pro náročné


Klasická konopná mast z tuku (přírodního, živočišného nebo umělého) má sice opravdu široké možnosti využití ale také jednu velkou nevýhodu - je prostě mastná. A to se ne vždy hodí. Zvláště na pleť není vhodné nanášet během dne příliš mastnoty, protože zbytečně ucpává póry a má i další negativa. Právě pro ty, kteří hledají vhodnou pleťovou denní vodu se stejnými účinky, jako má normální konopná mast, je určen tento článek (návod).

Návod na výrobu klasické konopné masti není těžké najít - můj postup je veřejně přístupný na tomto blogu. Existují i jiné postupy ale konečný výsledek je vždy stejný - konopná mast. Už slovo mast dává jaksi podprahově najevo, jakou povahu daná látka bude mít - klasická mast je jednoduše mastná. To je v řadě případů ideální a pak už záleží pouze na tom, jak rychle se mast vstřebává. Ovšem, jak jsme si řekli v úvodu, ne vždy se mastná povaha látky hodí. Zvláště pečujeme - li o pleť, bojujeme s akné a podobně.


V takových případech je nám mastnota spíš na obtíž a léčivé vlastnosti konopí většinou tuto nevýhodu nevyváží. To znamená, že mastička z konopí nepomáhá tak, jak by mohla (a měla). Já vám teď poradím, jak si vyrobit konopnou mastičku z lihu. Takovou tinkturu pak můžete opět široce využít, ale jako pleťová voda je lihová konopná tinktura opravdu přímo ideální. Tak, pojďme na to.

Konopná lihová tinktura - jednoduchý recept, komplexní účinky


Konopná lihová mast - základní složka
Hlavní a zásadní složkou celého receptu je samozřejmě konopí. Kde a jak si ho opatříte je váš problém, v každém případě je třeba si uvědomit, že nejspíše u toho přestoupíte nějaký ten zákon, takže obezřetnost je na místě (nebo o tom přemýšlejte u voleb a zbavíte se strachu jednoduše). Z konopí v první řadě využívejte palic - tedy "plodů", přidejte i drcené listy - kořeny a "klacky" jsou zbytečné - snažte se i pro masti a tinktury využívat z rostliny konopí hlavně ty části rostliny, které obsahují nejvíce aktivních látek, aby váš finální produkt měl také co největší účinnost. Logické a jednoduché.

Rozdílem oproti klasické výrobě konopné masti je samozřejmě nosné médium - u lihové masti nebudeme používat žádný tuk. Dalším rozdílem je to, že nám odpadá vaření a tedy i hlídání teplot. V případě výroby konopné masti z lihu využijeme chemických vlastností canabinoidů. Ty se v pokojové teplotě váží nejen na tuky, ale také na alkoholy. A to se nám právě hodí.

Takže kromě samotného konopí budeme potřebovat i nějaký druh lihu či jiného alkoholu. V úvahu přichází buď čistý lékárenský líh, nebo nějaký silný druh destilátu, případně stará dobrá Alpa. Médium volte podle toho, jak budete lihový výtažek z konopí posléze využívat. Na vnitřní použití se Alpa ani lékárenský líh příliš nehodí.

Já konopnou lihovou mast na pleť vyrábím z Alpy. Je možné ale použít i slivovici nebo kvalitní vodku - v případě požití ale počítejte i s možnými psychoaktivními účinky a pozitivním nálezem THC v případě například silniční kontroly. Ale to už je opět váš problém. V případě aplikace na pleť takové nebezpečí rozhodně nehrozí (ověřeno).


Takže máme konopí a Alpu (líh, pálenku). Konopí naložíme do alkoholu a necháme louhovat v pokojové teplotě. Louhovat nechte dlouho, klidně i několik měsíců. Minimálně však 3 týdny až jeden měsíc. Kratší doba nemá význam - do alkoholu se nestačí uvolnit dostatečné množství aktivních látek a tinktura pak není příliš účinná.

Konopná lihová mast - přecedit, protřepat, užívat

Konopná mast lihová - z Alpy

Po uplynutí dostatečné doby (jak již bylo psáno - čím déle, tím lépe) stačí už jen poctivě přecedit od pevných složek a tinktura je hotová. Přelijte si alkohol do menších nádob pro snadnější užívání a vyzkoušejte sami na sobě zázraky přírodní medicíny. Nezapomínejte, že se výtažek v lahvičce během stání usazuje, proto doporučuji před každým použitím důkladně protřepat.

Konopná lihová mast je opravdu ideální na obličej pro jeho čištění během dne. Nevýhodou lihu je, že pleť vysušuje, proto se hodí použít i trochu jiného pleťového přípravku pro hydrataci. Pozitivní výsledek vás pak nemine, naopak spíš překvapí. Takže jestli už nevíte co s obličejem, pak tohle rozhodně vyzkoušejte a uvidíte.

1 komentář:

  1. Mohu se zeptat, jaké množství rostliny na kolik lihu?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat