31 října 2014

Konopí - může zlepšit také naši imunitu?

Spousta vědců na celém světě dochází stále častěji k závěru, že ano. Jedním dechem ale dodávají, že ne vždy a u všech. Rozhodně prý nejde o žádný zaručený, zázračný lék. Ale o vlivu canabinoidů, které jsou v konopí obsažené, na lidskou imunitu už se nepochybuje. Pojďme si celou problematiku rozebrat trochu blíže.

Konopí, nebo také marijuana, ganja, tráva a podobně, je nejrozšířenější drogou na světě. Droga je správný název pouze v případě, že pod stejným označením chápeme také kávu, čaj a nebo třeba čokoládu. To je třeba si ujasnit hned na začátku. Konopí rozhodně není žádnou zákeřnou látkou, která by si zasluhovala persekuci, jaké se jí v posledních sto letech neprávem dostává.

Ale nechme politiku stranou. Konopí nás teď bude zajímat jako léčivá rostlina. O všeobecném pozitivním vlivu konopí na různé neduhy včetně rozličných psychických problémů, se tak nějak všeobecně ví. Na druhou stranu stále ještě koluje kolem konopí a jeho celkových vlivů na náš organismus spousta mýtů a polopravd.

Tak nějak tomu je i s konopím a jeho vlivem na naši imunitu. Spousta studií provedených v minulosti byla tendenčních a snažila se "prokázat", že konopí má na lidskou imunitu vliv pouze negativní. Avšak studie, provedené v posledních 20-ti letech v různých částech světa toto zažité dogma vyvracejí.

Nicméně, ne zcela. Problém ovšem vědci nevidí v konopí, ale v našem těle. Lidská imunita je totiž velice složitá záležitost, příliš individuální a stále ještě ne úplně probádaná. Jinými slovy to znamená, že konopí pacientům, kteří mají s imunitou problémy, pomáhá. Ale nefunguje univerzálně a už vůbec nemusí vést k uzdravení.

Jako rozhodně pozitivní se konopí ukázalo v doléčovacích procesech - zejména tedy jako součást terapie léčení rakoviny, leukémie nebo AIDS. Ovšem jako součást, nikoliv jako hlavní a samospásný prostředek léčby. Podle vědců záleží jak na pacientech, tak na konkrétních typech chorob. Například u rakoviny prsou se konopí jeví jako velice účinné, u rakoviny plic se s takovým úspěchem vědci nesetkali.

Jako ideální podpůrný prostředek léčby se konopí používá u pacientů trpících nemocí AIDS, tedy lidem, jejichž imunitní systém je oslabený opravdu extrémně. A těmto pacientům léčba konopím opravdu pomáhá, zlepšuje jejich imunitní systém a prodlužuje tak délku jejich života.

U autoimunitních chorob ale marihuana už tak perfektně nefunguje. Což je samozřejmě škoda. Canabinoidy mají sice vliv na menší zlepšení imunitního systému, ale ne natolik, aby se dalo říci že takovýmto pacientům opravdu pomáhá. Šťastnějším jedincům ano, ale většině spíše ne.

Konopí vědci rozhodně nezavrhují, spíše naopak. Nevidí problém v konopí, ale v tom, jak jej využíváme - stále o něm a hlavně tedy o jeho účinných látkách víme příliš málo na to, abychom je mohli smysluplně využít. Už víme, jak neuvěřitelně účinná je konopná mast (nemluvíme o tom, co prodávají v našich lékárnách, to je výsměch). Víme, že inhalace tradičním způsobem je pro léčení naprosto nevhodná. Volně dostupné jsou recepty, které Vám poradí jak zpracovat konopí pro konzumaci. To nám, laikům bohatě stačí.

Ale vědci teď potřebují testovat, zkoumat, odebírat vzorky, měřit a porovnávat. Je třeba zjistit, které látky jak působí, které náš organismus ovlivňuje více a které méně. Ještě je čeká hodně práce, dobrá zpráva je, že konopí vypadá jako nadějná cesta.

Pro ty, kteří mají problémy s oslabenou imunitou, by konopí společně s probiotiky a zvýšeným příjmem vitamínů (zejména tedy vitamínu C), mohlo být východiskem z nekonečného kolotoče chřipek a nachlazení. Jak se říká, za zkoušku člověk nic nedá. Na nějaké konkrétní recepty či případové studie se podíváme příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat