04 září 2014

7 ideálních potravin pro přirozenou detoxikaci organismu

Bohužel, málokdo má to štěstí, že dýchá pouze čistý vzduch, jí pouze zdravá jídla a tak podobně. Naopak, většina z nás přichází dennodenně do styku s látkami, které mají negativní dopad na náš organismus. V článku najdete tipy na několik potravin, které vám pomohou detoxikovat organismus přirozenou cestou.

1) Brokolice a její klíčky

Brokolice je zdravá sama o sobě, ale pokud se budeme bavit o detoxikaci, pak jsou klíčky ideální. Výhonky brokolice totiž obsahují až 50x více antioxidantů než dospělé rostliny. Navíc pravidelné pojídání brokolicových klíčků zvyšuje obranyschopnost lidského těla vůči karcinogenům a nežádoucím buněčným mutacím.

Schopnost brokolicových výhonků aktivovat detoxikační enzymy je bezkonkurenční.

2) Pomeranče, limetky a citróny

Je dlouhodobě prokázáno, že citrusové plody pomáhají tělu odplavovat škodlivé toxiny. Zároveň působí pozitivně na trávící soustavu, zejména na tvorbu těch správných enzymů. Citrónová šťáva také velice příznivě působí na játra.

Pokud to s detoxikací myslíte vážně, doporučuji vám vypít každé ráno sklenici vlažné vody s citrónem. Vitamín C je všeobecně výborným ničitelem škodlivých látek. A výhodou je, že se jím nedá předávkovat, čili zvýšením jeho příjmu nelze nikdy nic zkazit.

3) Česnek

Česnek
Česnek je další z řady neuvěřitelně účinných detoxikantů. Zvykněte si přidávat si jej do jídel, teplých i studených. Česnek velmi příznivě působí na játra, pomáhá při tvorbě enzymů, které na sebe naváží jedy a buď je přemění na jiné látky nebo rovnou z těla vyloučí.

Radí se jíst česnek spíše ráno a během dne, na večer už tolik ne. Ale je to individuální. Jedinou nevýhodou je jeho charakteristická vůně, které se ani důkladným vyčištěním zubů nezbavíte. Ale to by jej nemělo z vašeho jídelníčku diskvalifikovat - jezte česnek kdykoliv je to jen trochu možné.

4) Zelený čaj

Zelený čaj můžete v průběhu detoxikace popíjet neustále. Pomáhá spolehlivě odplavovat toxické látky, navíc obsahuje speciální přírodní antioxidanty - katechiny, které velice příznivě působí na játra.
Kupte si kvalitní sypaný čaj, u kterého vidíte jak vypadá a jak se krásně louhuje. Na sáčkový se raději nespoléhejte, najít opravdu kvalitní není zrovna jednoduché.

5) Syrová zelenina

Zelenina by neměla chybět v jídelníčku nikoho, kdo se chce stravovat zdravým způsobem. Ale ta syrová má oproti vařené větší obsah vitamínů a dalších potřebných prvků. Ideální je cibule, mrkev, chřest, brokolice, zelí, kapusta, květák, řepa a čerstvé oregáno. Pokud rádi zkoušíte i něco lehce exotičtějšího, pak se nemusíte bát artyčoků nebo kurkumy.

Tip: Vymačkejte z čerstvé zeleniny šťávu a namixujte si koktejl plný zdraví.

6) Semena a ořechy

Semen a ořechů je k dostání nespočet druhů. Nebojte se je zařadit mezi svá pravidelná jídla. Semínka i ořechy jedí lidé odpradávna. Obsahují totiž nepřeberné množství tělu potřebných látek. S oříšky opatrně, obsahují i docela dost tuku, tak abyste při detoxikaci ještě nepřibrali.
Ale jinak se fantazii meze nekladou. Vyzkoušet můžete různé druhy, třeba vlašské ořechy, mandle, dýňová semínka, semínka ze slunečnice, dnes moderní semínka chia nebo třeba semena konopí.

7) Zdravé přírodní oleje

Ano, čtete správně. I olej se během detoxikace hodí. Mám samozřejmě na mysli oleje přírodní, zdravé, bohaté na Omega mastné kyseliny. Asi nejznámější je olivový olej, ale mnohem účinnější je olej z avokáda nebo ze semen lnu. Ale úplně nejúčinnější a naprosto ideální je olej konopný. Akorát ne každému chutná.

Olivový olej
To by byl takový základní nárys těch nejdůležitějších potravin, které bychom měli jíst přednostně během detoxikační kůry. A vlastně i běžně. Přeci jenom, člověk, který se zdravě stravuje se i zdravě cítí. Doufám, že vám seznam pomohl a inspiroval vás.


Foto: Pixabay

1 komentář:

  1. Já si čistím tělo jednou za rok na jaře. Vařím si čtrnáct dní kopřivový čaj :-) . Celý rok se ale snažím jíst vyváženou stravu, hodně ovoce a zeleniny, tak snad nemám tělo nějak hodně zanesené :-) . Na vaření také používám olivový olej . Jídlo mi s ním chutná mnohem víc než s obyčejným slunečnicovým, nebo řepkovým olejem.

    OdpovědětVymazat